Hrana pe care o asiguram porumbeilor trebuie sa contina aceleasi substante din care este alcatuit organismul lor. Porumbeii sunt pasari granivore si se hranesc cu graunte de cereale, seminte de leguminoase si seminte oleaginoase.
Grauntele de cereale (orzul apoi porumbul, graul, meiul, dughia, sorgul, ovazul, secara etc.) vor forma 60-70% din amestecul de hrana. Semintele de leguminioase (mazarea, mazarichea, lintea) se vor administra mai ales in perioada de crestere a puilor, in proportie de pana la 30% din amestec. Semintele de oleaginoase (floarea soarelui, canepa, inul, rapita) stimuleaza instinctul de reproducere si cresterea puilor, fiind indicate in procent de cel mult 10% din amestec.
Ratia de hrana pentru porumbei se impune sa fie alcatuita si variata. Pentru furajarea unui porumbel se considera ca este nevoie de graunte in cantitate de 1/10 din greutatea corporala. Un porumbel de zbor, in greutate de 300 g, trebuie sa primeasca zilnic 30g furaj care sa contina cel putin 4g proteine brute, 1g lipide brute si 15g glucide. Cunoscand cantitatea de furaj necesara acestui porumbel si continutul in substante digestibile al furajelor administrate se poate trece la alcatuire ratiei lui de hrana. De exemplu grau 30%, porumb 20%, mazare 20% floarea soarelui 5%, amestec ideal 100%.
Evident consumul mediu zilnic de furaj la porumbeii grei este mai mare (70-80g/porumbel), astfel o pereche de porumbei de carne consuma anual 45-50 Kg graunte si 27 Kg furaje minerale. De asemenea consumul de furaj este mai ridicat iarna, pe frig, precum si pe timpul hranirii puilor. Amestecul cu care se hranesc porumbeii iarna, in perioada de repaus sau cand nu se reproduc si nu zboara sistematic, va avea un continut de mai redus de proteine si mai sporit de glucide. Structura ratiei de hrana poate contine in acest caz, 70-80% porumb si diferite alte cereale, precum si 20-30% seminte de leguminoase.
In perioada de reproductie si de zbor trebuie sa asiguram porumbeilor furaje cu un continut mai mare de proteine si lipide, ratia de hrana incluzand: 40% porumb si alte cereale, 50% leguminoase si 10% oleaginoase.
Tineretul consuma cel mai mult furaj in perioada de varsta 5-8 saptamani, dar si dupa aceasta varsta, pana la maturizare, acest consum este un pic mai mare decat al adultilor. Dupa parasirea cuibului este indicat ca tineretul sa fie trecut intr-un compartiment separat al apostului, unde i se puna la dispozitie amestecuri compuse din 70% porumb si alte cereale si 30% seminte de leguminoase. La fel este indicat ca o data pe saptamana sa adaugam apa de baut cateva picaturi de ADEVIT-vitaminele A+D3+E. De mentinonat este ca in perioada in care puii ating varsta de de cca 2 saptamani, parintii lor incep din nou cuibaritul si, de aceea, isi hranesc mai putin puii. Ori pentru dezvoltarea acestora, hranirea devine acum si mai importanta, deoarece la varsta de 8-10 zile incep sa le cresca penele. Pentru ca dezvoltarea puilor sa nu sufere, crescatorul trebuie sa intervina mai atent.
O situatie care obliga la o hranire diferentiata este naparlirea anuala, in decursul careia se innoieste penajul porumbeilor. In aceasta perioada scade rezistenta organismului fata de boli si, de aceea, furajarea impreuna cu adaparea si starea de sanatate capata o si mai mare importanta. In consecinta, hranirea se va face cu o ratie care sa contina suficiente cereale (60%), leguminoase (35%) si oleaginoase (5%).
Dar in afara grauntelor si semintele cu care se hranesc porumbeii, trebuie sa asiguram si cantitatile necesare de substante minerale si vitamine. Daca exista posibilitatea, se vor folosi preparate vitaminice si minerale. In caz ca ele lipsesc, le vom inlocui fie cu scoici pisate, nisip grosier, var stins, sare de bucatarie, sare furajera, coji de oua pisate, Fosfomar si carbune de lemn, amestecate si asezate toate intr-un vas special. De asemenea vitaminele se pot asigura punand la dispozitia porumbeilor masa verde la discretie (loboda, frunze de papadie, spanac, salata etc). Porumbeii consuma cu mare placere verdeturile maruntite si presarate usor cu sare de bucatarie. In ce priveste consumul de apa al unui porumbel este de 30 ml/cap de porumbel, la fel de important ca si furajarea. Medic veterinar Dr.Galatanu Diana Monica
Albumul selectat nu contine nici o poza.
Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj
Către: lipandaniel09
Mesaj:
lipandaniel09
Trimite mesajÎnapoiNu poți trimite un mesaj fără conținut!Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje.Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.roMesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp.A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou.Mesajul a fost trimis.